energie-labelBent u van plan uw huis te verkopen of te verhuren dan bent u verplicht het energielabel van de woning over te dragen aan de nieuwe bewoner. Het energielabel (van A++ tot G) geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Dit kan van groot belang zijn voor het nemen van een beslissing door de toekomstige bewoner(s) want de woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Er zijn nog geen sancties om de verplichting van het energielabel te bekrachtigen. Het is dus nog steeds mogelijk om een huis te verkopen of te verhuren zonder energielabel.

Een energielabel is alleen geldig als u dit aanvraagt bij een gecertificeerd bedrijf. Er komt dan een adviseur bij u thuis en die inventariseert verschillende onderdelen als isolatie, ventilatie, verwarming en warm water. Met een speciaal ontwikkeld computerprogramma wordt de energie-index berekend, gebaseerd op de inventarisatie, oppervlak van de woning, kierdichtheid, aantal personen en standaard gebruik. Des te lager de energie-index, hoe zuiniger de woning en hoe beter het energielabel is. Na de vaststelling wordt het energielabel geregistreerd in een databank en is het 10 jaar geldig.

De kosten voor het opstellen van een energielabel zijn afhankelijk van uw woning. De tarieven liggen rond de €200 euro. Op de site van energieleverancier Eneco is het start tarief € 189,44 euro voor een woning van onder de 350m3 wat kan oplopen tot € 373,35 voor een woning van 750 t/m 1.000m3.Als u een verbouwing heeft uitgevoerd kan het verstandig zijn om een nieuw energielabel aan te vragen. De verwachting is dat woningen met een groen(er) energielabel meer waard zijn. En als u aan de slag gaat met energiebesparende maatregelen waardoor uw energielabel beter wordt, komt u misschien in aanmerking voor subsidies of speciale hypotheekconstructies. Bent u benieuwd wat u kunt doen om uw energielabel te verbeteren maak dan uw eigen schatting door het beantwoorden van een paar simpele vragen.

 

Tags: , , ,