prijsindex

Ga je samenwonen met je nieuwe liefde, zoek je een nieuw huis na een echtscheiding of ben je gewoon op zoek naar iets anders? Al enkele jaren daalt de gemiddelde verkoopprijs van de Nederlandse koopwoningen maar wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van een nieuw huis?

Je droomhuis binnen handbereik

Iedereen heeft in zijn of haar hoofd het ideale plaatje van een ‘droomhuis’. Maar het is belangrijk dat je een reëel beeld schetst van je wensen zoals locatie, voorzieningen en prijs. Door middel van deze wensen kunnen er vaak al veel huizen worden weggestreept.

Het is van belang dat je een hypothecaire lening afsluit die het beste bij jou past. Dit is een lening waarmee u een huis kunt kopen waarin het huis als onderpand dient van de lening. Er zijn acht verschillende hypothecaire leningen te onderscheiden. Twijfelt u nog om een niew huis te kopen en wilt u een hoge hypotheek afsluiten? Dan is het verstandiger om dit voor eind 2014 te doen want vanaf het begin van het nieuwe jaar worden de leennormen voor hypotheken aangescherpt en wordt het moeilijker om een hogere hypotheek af te sluiten. Daarnaast zijn de hypotheekrentes op dit moment historisch laag. Dit zou dus hét moment kunnen zijn om voordelig een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen.

Verzekeringen spelen een belangrijke rol bij het kopen van een nieuw huis. De verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten zijn:

  • Opstalverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Rechtsbijstandsverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering
  • Overigen

Sommige van bovenstaande verzekeringen zijn optioneel waar andere verplicht zijn. Verplichte verzekeringen bij aankoop van een huis zijn de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de overlijdensrisico verzekering. De opstal- en inboedelverzekering zorgen ervoor dat je verzekerd bent bij brand, storm, inbraak, diefstal, neerslag en vorst. De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat de verzekeringsmaatschappij bij jouw overlijden een bepaald bedrag uitkeert aan je nabestaanden. Dit bedrag zorgt ervoor dat deze niet in financiële problemen komen.

Van een droom naar de realiteit

Nu kan het leukste gedeelte  beginnen, namelijk de zoektocht naar je ideale huis!

Via internet is het huizenaanbod overzichtelijk weergegeven en kan je segmenteren aan de hand van prijs, locatie etc. Heb je een huis gevonden dan is het mogelijk om deze te bezichtigen om te kijken of het daadwerkelijk net zo mooi is als op de foto’s. Tijdens de zoektocht naar je nieuwe huis kom je altijd in contact met een makelaar. Je kan zelf een aankoopmakelaar inhuren en vaak kom je in contact met de verkoopmakelaar.  In deze fase vinden ook de prijsonderhandelingen plaats want de verkoopmakelaar wil het huis natuurlijk voor een zo hoog mogelijke prijs verkopen.

Als er over de prijs een overeenkomst is gesloten dan kan de koopakte worden opgesteld, kunnen de hantekeningen bij de notaris worden gezet en bent u de gelukkige eigenaar van uw nieuwe huis!

 

Tags: , ,