Wanneer je in scheiding ligt, zijn er naast de ongelooflijke emotionele impact die deze gebeurtenis heeft op je leven, ook nog tal van andere zaken waar je aan moet denken. De gezamenlijke bezittingen die verdeeld moeten worden, bijvoorbeeld, waaronder je koop- of huurhuis.

Op naar een nieuwe woning

shutterstock_169165817 waarde huisOf jullie nu getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden, waarbij in de akte vastgelegd is welke spullen van wie zijn, of in gemeenschap van goederen, waarbij ieder recht heeft op de helft; feit is dat na een scheiding in ieder geval een van de ex-partners op zoek moet naar een nieuwe woning. De ander kan voortaan alleen de huur opbrengen bij een huurhuis, de ex-partner uitkopen bij een eigen huis, of jullie verlaten beiden het huis.

Jullie huren samen

Als jullie samen een huis huren, dan moeten jullie samen bepalen wie er in het huis blijft wonen. Als jullie hier niet uitkomen, kan een rechter het huis aan een van de twee toewijzen. Op wiens naam het huis staat is hierbij niet altijd de meest relevante reden, omdat bij een huwelijk de ander automatisch medehuurder wordt. De rechter neigt waarschijnlijk eerder naar degene die de hoofdzorg voor de kinderen op zich zal nemen.

Jullie hebben samen een huis gekocht

Bij een koophuis hebben jullie in principe beide recht op de helft van de waarde van de woning. Dit betekent grofweg dat er twee mogelijkheden zijn: uitkopen of verkopen. Als één van de twee in het huis blijft wonen, moet deze de ander uitkopen voor de helft van de waarde van het huis. Als dit geen rendabele oplossing is, dan kunnen jullie proberen het huis samen te verkopen.

Door de huidige ontwikkelingen kan het zijn dat de hypotheek hoger is dan het huis opbrengt. In dit geval is er sprake van onderwaarde, en wordt in plaats van de winst de schuld gelijkwaardig over jullie verdeeld.