De hypotheekrentes hebben altijd al een grillig verloop gehad. Dat geldt voor alle hypotheken, of ze nu variabel zijn, vijf jaar vast, tien jaar vast of nog langer. Het juiste moment kiezen voor het kopen of verkopen van een huis is dankzij de steeds veranderende hypotheekrentes behoorlijk lastig. Op dit moment zijn de hypotheekrentes echter historisch laag. Dit zou dus hét moment kunnen zijn om voordelig een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen.

 

Gunstig voor starters en oversluiters

hypotheekrentesDe lage hypotheekrentes van dit moment zijn gunstig voor zowel starters als mensen die al een hypotheek hebben. Zij kunnen namelijk overwegen om hun hypotheek over te laten sluiten. In dat geval wordt de hypotheekrente opnieuw vastgelegd, omdat er een nieuwe hypotheek wordt geopend waarmee de oude afgelost wordt. Hierbij komen extra kosten kijken, zoals notariskosten en een boeterente. Het is de moeite waard om uit te laten rekenen of deze kosten opwegen tegen lagere maandlasten.

 

Starters zullen dankzij de lage hypotheekrentes eerder geneigd zijn om juist nu een huis te kopen en de hypotheekrente voor langere tijd, bijvoorbeeld tien jaar, vast te zetten. Voor hen zijn lage rentes een extra duwtje in de rug om actie te ondernemen en op zoek te gaan naar een huis.

 

Tags: ,