Op dit moment kunt u vaak in het nieuws lezen over de huizenmarkt. Het gaat slecht met de huizenmarkt. De verhoudingen tussen verkoop en koop klopt niet meer. Huizen worden goedkoper en er zijn ontzettend veel gedwongen verkopen. Aan de andere kant hebben de kopers een probleem. Door de aangescherpte regels bij het afsluiten van een hypotheek is het niet meer zo makkelijk om een hypotheek los te krijgen bij een bank. Waardoor veel kopers zich minder hypotheek kunnen veroorloven. De duurdere huizen worden hierdoor niet meer verkocht waar door de verkopers het huis lager in de markt moeten brengen. Zij zitten vervolgens met een schuld.

Het huidige woonaanbod is per provincie verschillend.

Op dit moment is er een tekort aan woningen voor lage inkomens en modale inkomens. Deze mensen raken tussen wal en schip omdat zij niet meer in aanmerking komen voor huurwoningen. Voor huurwoningen verdienen zij te veel en voor een koophuis hebben ze weer te weinig inkomen.

Nieuwbouw krijgt men nauwelijks meer verkocht. Hoewel het aantrekkelijk is, een huis die u naar eigen smaak kan inrichten, zijn deze veelal te duur.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat de transacties in de woningmarkt met 5% zal dalen in 2012. Door verschillende factoren, waaronder de economische crisis, hebben de eventuele kopers geen vertrouwen en de verkopende partij blijft passief. De prijzen van huizen zullen ook met een percentage van ongeveer 5% zakken.

Wanneer u uw huis wel in de verkoop zal zetten dan is het zaak dat het een ‘snelle’ verkoop wordt. Wanneer u uw huis binnen drie maanden kunt verkopen blijft de prijs naar uw hand en zit u niet met het bekostigen van twee huizen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer uw huis langer dan zes maanden in de verkoop staat de prijzen zakken en de problemen groter zullen worden.

Waar in 2007 nog ongeveer 35.000 huizen werden verkocht per kwartaal worden er nu nog maar 20.000 huizen verkocht per kwartaal.

Op dit moment is het moeilijk te zeggen wat het woningaanbod de komende jaren gaat doen. Een groot deel hangt af van het nieuwe kabinet dat nog gevormd moet worden.

www.nvm.nl