energie-labelsZoals we eerder schreven in dit artikel, is in 2008 het Energielabel vanuit de Europese Unie verplicht gesteld bij de koop en verkoop van gebouwen. Maar omdat Nederland geen sancties hanteert voor verkoopstransacties die hier niet aan voldoen, zijn er nog veel te veel gebouwen zonder Energielabel. Meer Met Minder, de nationale energiebesparingsaanpak voor woningen en gebouwen, introduceerde daarom eerder dit jaar het Energielabel-light. Dit label is een stuk goedkoper en gemakkelijker dan het officiële Energielabel, maar (zelfs met een minder nauwkeurige marge) slechts in 90 procent van de gevallen betrouwbaar.

Beiden het energielabel als het EPC hebben als doel het gebruik van duurzaamheid te stimuleren. Het verschil tussen beiden is dat er door middel van een EPC berekening naast een indicatie ook een minimale energieprestatie voorgeschreven kan worden. Een rapportage van TVVL stelt echter dat beide waarden geen nauwkeurig beeld scheppen met de werkelijkheid.

Het Energielabel-light is gebaseerd op 12 kenmerken van een huis, en wordt gezien als indicatie voor het Energielabel. Het doel van Meer Met Minder is om geheel Nederland in korte tijd van een Energielabel-light te voorzien. Ze zijn evenwel een voorstander van het EPBD beleid, dat het officiële Energielabel aanhoudt, maar zien de light-versie als eerste stap in de goede richting.

huizenblokIn april dit jaar kwam minister Stef Blok van Wonen met een wetsvoorstel waarin hij pleit voor handhaving van het officiële Energielabel én het Energielabel-light. VBO Makelaar, een vereniging van makelaars en taxateurs, is het hier niet mee eens. “Voor consumenten wordt het lastig te achterhalen welk label welke financiële gevolgen heeft.” Ook ISSO staat in eerste instantie niet achter de invoering. “De energielabelmethode light slaat té vaak de plank mis” stellen zij op hun website. ISSO is een instituut dat de bouw technische kennis verschaft over installatietechnieken.

Volgens Chris Bruijnes, algemeen directeur Meer Met Minder, heeft de bouw juist baat bij de invoering van de light-versie van het label. Doordat deze methode met een klein aantal variabelen een indicatie geeft voor het Energielabel, en huizen gegeneraliseerd kunnen worden, weten in twee, drie jaar alle huishoudens waar ze aan toe zijn. “Als we de huizen los labellen, dan doen we er bijna een halve eeuw over voor we de hele bestaande woningvoorraad gehad hebben.”

 

Tags: , , ,